Novi Porezni priručnik za obrtnike

porezni priručnik

Porezna uprava objavila je novi Porezni priručnik za obrtnike (11/2014) s osnovnom namjenom da se obrtniku kao poreznom obvezniku na jednostavan i razumljiv način objasni koje su obveze i prava što proizlaze iz poreznih propisa, propisa o obveznim doprinosima i drugim propisanim javnim davanjima.

Pod obrtom se podrazumijeva registrirana djelatnost u skladu sa Zakonom o obrtu. Porezi i doprinosi što su ih obrtnici dužni plaćati podijeljeni su po skupinama. U prvoj skupini su porezi što su ih obrtnici dužni plaćati po osnovi samostalnog obavljanja djelatnosti, to jest porez na dohodak ili porez na dobit, i PDV, ako su u sustavu PDV-a. U sljedećoj skupini su razrađeni županijski i gradski ili općinski porezi i porez na promet nekretnina. U trećoj skupini je sažeti prikaz posebnih poreza, odnosno trošarina ili akcija. U narednom poglavlju su prikazani porezi što ih obrtnici obračunavaju, obustavljaju i plaćaju za svoje radnike i druge osobe kojima isplaćuju ili daju primitke. Nakon toga slijede poglavlja o obveznim doprinosima i naknadama. Na kraju priručnika su zakonske i prekršajne odredbe te korisni privici.

Radi lakšeg korištenje priručnika pojedini porezi i doprinosi razrađeni su po istoj strukturi (porezni obveznik, odnosno obveznik doprinosa, oslobođenja, olakšice i poticaji, osnovica, stope, obrasci i rokovi podnošenja obrazaca i uplatni računi. Za neke poreze su dani primjeri kako se obračunavaju, dok kod drugih, zbog jednostavnosti postupka, to nije potrebno. Podaci u priručniku su općeniti i ne obrađuju specifične okolnosti pojedinih poreznih obveznika.


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Zašto solo? Prije 6 godina, kada smo pokrenuli tvrtku (d.o.o.), a nakon niza godina u freelance vodama, jedno od prvih pitanja bilo je vezano uz računovodstvo. Kako treba izgledati račun, može li se proizvoljno dizajnirati, kako ga numerirati, kako poslati (okej,... Država poduzetnicima početnicima plaća licencu za Solo Ako ste novi u svijetu poduzetništva ili razmišljate o pokretanju posla, sigurno imate i drugih briga i nepoznanica na pameti. Tako kad čujete nešto kao – država daje poticaje ili država dijeli nepovratne potpore, vjerojatno mislite, super, ali... Otvori paušalni obrt za čišćenje uz bespovratnu potporu od 20 000 kuna Ako ste nezaposlena osoba s prebivalištem u Zagrebu, prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i želite otvoriti obrt za čišćenje sa sjedištem u Zagrebu, Grad Zagreb će vam za to isplatiti 20 000 kuna, bespovratnih sredstava. Projekt Radi čisto – budi zap...